Gå direkte til innhold Gå direkte til hovedmeny

Triklosan

Klorholdig fenolforbindelse med bakteriedrepende egenskaper

Ikke alle produkter som inneholder triklosan, har ingrediensliste. Dersom produktet har ingrediensliste, kan du se etter:

  • Triklosan
  • Triclosan
  • Irgasan

Produkter som inneholder triklosan, blir gjerne markedsført med at de har lukt- og bakteriehemmende egenskaper. De kan være merket med ord som antibakteriell, bakteriehemmende, bakteriedrepende, luktfritt, antiodør, odørkontroll, skinnodoor, freshguard, sanitized eller lignende. 

 

Hvorfor er det farlig?

Triklosan er svært giftig for livet i vann. Det er mulig at bruk av stoffet kan føre til at bakterier blir resistente mot antibiotika. Det kan for eksempel innebære at vanlige infeksjoner som vi i dag kan behandle med antibiotika, kan være farlige fordi antibiotikaen ikke lenger virker.

Hvorfor brukes stoffet?

Triklosan har bakteriedrepende egenskaper og brukes gjerne for å hindre bakterieutvikling og vond lukt (antiodør).

Hvor kan du finne stoffet?

  • Kosmetiske produkter (blant annet tannkrem, deodoranter og hånd-/dusjsåpe)
  • Tekstiler (blant annet i treningsklær)
  • Sko og såler
  • Dyrepleieprodukter
  • Plast- og matkontaktmaterialer

Det er forbudt å bruke triklosan som antiodørmidler i tekstiler og sko. 

Triklosan er kun tillatt brukt i et begrenset antall kosmetikkprodukter: tannkrem, håndsåpe, dusjsåpe, deodoranter (annet enn spray), ansiktspudder, dekkstifter, enkelte negleprodukter og munnskyllevann. All annet bruk av triklosan i kosmetiske produkter er forbudt.