Gå direkte til innhold Gå direkte til hovedmeny

Vask uten verstingstoffer

Foto: iStockPhoto

Foto: iStockPhoto

 

Mange rengjøringsmidler inneholder stoffer som er skadelige for helsa og miljøet. Du kan imidlertid gjøre rent på en god og effektiv måte uten et arsenal av ulike rengjøringsmidler i beredskap. 

Bruk mikrofiberkluter

MikrofiberklutEn mikrofiberklut er statisk og virker som en støvmagnet. Fibrene er så små at de kommer helt ned i ujevne overflater og drar effektivt med seg det som finnes av smuss og støv. Dermed er det mulig å redusere forbruket av vaske- og rengjøringsmidler. Det er verdt å merke seg at klutene finnes i forskjellig utgaver for ulike typer smuss og at det finnes svanemerkede mikrofiberkluter på markedet.

Generelt anbefaler vi at du

  • bruker mikrofiberkluter eller -mopper
  • velger produkter med miljømerket Svanen
  • velger universalmidler framfor spesialmidler når du kan
  • bruker antibakterielle midler kun når det er nødvendig (for eksempel når du er utsatt for smittefare ved omgangssyke eller lignende)
  • følger veiledningen på emballasjen når du doserer
  • setter deg inn i farer og råd som står på etiketten før du bruker produktene

Mikrofiberkluter eller -mopper passer godt til de fleste overflater, mens de er mindre egnet til blant annet linoleum, oljede tregulv og emaljerte overflater. Se etter på emballasjen om det står hvor kluten/moppen er egnet.

En mikrofiberklut har ekstrem oppsugingsevne, så pass på å bruke hansker når du bruker kluter av mikrofiber så huden på hendene ikke blir så tørr.

Velg svanemerket rengjøringsmiddel

Miljømerket SvanenVelg produkter med miljømerket Svanen (eller den europeiske Blomsten) om du kan. Det finnes over 200 typer svanemerkede rengjøringsmidler til privat bruk på markedet.

Vaske- og rengjøringsmidler med Svanen inneholder minst mulig helse- og miljøskadelige stoffer, bidrar til mindre farlig avfall og produseres med minst mulig utslipp av farlige stoffer og klimagasser. Svanemerkede produkter tilfredsstiller også strenge krav til funksjonalitet.

Et svanemerket produkt kan være faremerket, men svanemerket forteller deg at det likevel er et godt valg for helse og miljø når vi sammenligner med tilsvarende produkter på markedet.

Rengjøringsprodukter kan inneholde stoffer som

Riktig type og mengde rengjøringsmiddel

Dosering av vaskemiddelSpesialmidler inneholder ofte flere helse- og miljøfarlige stoffer enn tradisjonelle universalmidler for rengjøring. Som en generell regel kan det derfor være lurt å velge universalmidler hvis man kan. For flater som ikke har godt av slike midler, er grønnsåpe ofte et godt alternativ.

Bruk ikke mer rengjøringsmiddel enn du trenger. Det blir ikke nødvendigvis renere jo mer du bruker. Det er best å følge veiledningen på emballasjen når du doserer vaskemiddelet.

Det går også an å prøve andre naturlige midler for å fjerne smuss og skitt, for eksempel sitronsyre eller eddik for å fjerne kalk fra håndvask, wc, rustfritt stål, plast, vannkoker, kaffemaskin og så videre.

Bruk av antibakterielle produkter

Vaskemiddel med klorBruk av antibakterielle produkter i det daglige kan ødelegge kroppens normale bakterieflora og gjøre bakterier resistente mot desinfeksjonsmidler og antibiotika. Det kan for eksempel innebære at vanlige infeksjoner som vi i dag kan behandle med antibiotika, kan være farlige fordi antibiotikaen ikke lenger virker.

Det er ikke nødvendig å bruke desinfeksjonsmidler ved vanlig rengjøring. Men er du utsatt for smittefare, for eksempel ved omgangssyke eller lignende, kan det være lurt å vaske med klor. Norovirus (som gir omgangssyke) fjernes for eksempel ikke fra overflater med vanlig vask, og en klut med vaskemiddel kan i stedet bidra til å spre smitten. Bruk av klor etter vanlig vask, kan imidlertid fjerne Norovirus.

Det er viktig at du ikke blander klor- eller salmiakkholdige midler med hverandre eller med andre rengjøringsmidler fordi det kan dannes helsefarlige gasser.

Se etter faresymboler

FaresymbolerSjekk på etiketten om det er farer og/eller forholdsregler knyttet til produktet. Kjemiske produkter skal være faremerket dersom de inneholder visse konsentrasjoner av særlig problematiske stoffer.

Det er knyttet forskjellige fare- og sikkerhetssetninger til de ulike faresymbolene. Disse forteller om farene ved produktet og hva du skal gjøre for å unngå å skade helsa og/eller miljøet.

I en overgangsperiode (frem til 1. juni 2017) finnes det to typer faresymboler. Den gamle, velkjente typen består av et sort symbol på oransje bakgrunn, mens den nye har en rød, firkantet ramme på en hvit bakgrunn med et sort symbol i midten.

Sjekk innholdsstoffene

Sjekk av innholdsfortegnelseNorske produsenter og importører har ansvaret for at kjemikalier er merket riktig og at merkingen er på norsk. Vaske- og rengjøringsmidler til privat bruk skal være merket med innholdsstoffer. 

Det kan gå inn på nettstedet Produktinformasjonsbanken og sjekke helse- og miljøfare ved mange av de kjemiske produktene på det norske markedet.

Les mer:

Sist oppdatert 10.05.2016