Gå direkte til innhold Gå direkte til hovedmeny

Utstyr for våte dager

Foto: Kristin Kinck Rannem

Foto: Kristin Kinck Rannem

 

Regntøy, slagstøvler og andre klær som hører høsten og vinteren til, kan inneholde ulike verstingstoffer som for eksempel perfluorerte sotoffer i impregneringen. Men det er mulig å finne trygge alternativer.

Regntøy

Regntøy er ofte laget av plasttypene polyuretan (PU) eller PVC. PVC må myknes før det kan brukes som regntøy. Et vanlig mykningsmiddel er ftalater. Disse stoffene kan skade evnen til å få barn, føre til fosterskader og virke hormonforstyrrende. Flere av ftalatene er derfor forbudte i leker og småbarnsprodukter.

Plasttypen polyuretan (PU) trenger ikke å tilsettes mykner. Regntøy av PU er derfor et godt valg for helse og miljø.

Allværsklær

Noen typer vannavvisende klær og sko kan inneholde perfluorerte forbindelser. Dette er stoffer som ikke brytes ned i naturen, men hoper seg opp i miljøet og på sikt gir økt risiko for skade på mennesker og dyr. 

Ett av stoffene som er kan finnes i tekstiler og sko er den perfluorerte forbindelsen PFOA. Dette stoffet kan blant annet skade evnen til å få barn. En dansk undersøkelse tyder også på at jenter som har blitt utsatt for lave doser PFOA mens de lå i mors liv, oftere blir overvektige senere i livet.

Det er ikke farlig å ha på seg et plagg med PFOA, men all bruk av stoffet bidrar til å øke den totale mengden av PFOA i miljøet – som i luft, vann, dyr og menneskekroppen. 

I Norge er det innført et nasjonalt forbud mot innhold av PFOA i regntøy, tekstiler og andre forbrukerprodukter. Butikkene får fram til 1. januar 2018 anledning til å selge ut varer som var produsert før 1. juni 2014 fordi det heller ikke er lurt å kaste produkter som allerede er produsert.

Knapper og glidelåser

Knapper og glidelåser av metall kan inneholde tungmetaller som bly, kadmium og nikkel. Det er begrensinger på bruk av nikkel i slike produkter. I EU og Norge er det forbudt med bly i ting som barn kan putte i munnen.

Det er funnet ftalater og kortkjedede klorparafiner (SCCP) i knapper av plast. Flere ftalater er forbudt i produkter til små barn, mens det er et globalt forbud mot bruk av kortkjedede klorparafiner i forbrukerprodukter.

Gummistøvler

Slagstøvler kan være laget av PVC eller gummi. Vi vet at myk PVC kan inneholde ftalater, for eksempel verstingstoffet DEHP. Det er derfor grunn til å tro at det kan finnes DEHP i gummistøvler på det norske markedet. Støvler av gummi kan også inneholde lateks, og det kan være et problem for folk som allerede er allergiske mot lateks.

Vedlikehold

Mange impregneringsmidler er problematiske for både helsa og miljøet. Bruken av impregneringsmidler for sko og tekstiler er i dag omfattende, selv om det ofte finnes alternativer som ikke trenger impregnering. Dersom du har valgt regntøy som må impregneres, bør du prøve å velge et impregneringsmiddel som ikke inneholder fluorforbindelser eller siloksaner (som verstingstoffene D4 og D5). Impregneringen bør foregå utendørs for å sikre minst mulig eksponering av kjemikaliene.

Spør om innholdet

Spør i butikken og be eventuelt om dokumentasjon dersom du vil være sikker på hva regnklærne inneholder. Du har krav på svar!

Alternative merker

et finnes foreløpig ingen svane- eller blomstmerkede regnklær på markedet, men du kan se etter "Trygge tekstiler"-merket. Merket skal være en garanti for at produktet ikke er tilsatt stoffer som kan være farlige for helsen, men det sier ikke noe om for eksempel energiforbruk, om utslipp av helse- og miljøfarlige stoffer ved produksjon eller om tekstilene er økologiske.

 

Les mer:

Sist oppdatert 11.11.2016