Gå direkte til innhold Gå direkte til hovedmeny

Telysholderne kan kildesorteres

Foto: iStockPhoto

Foto: iStockPhoto

 
Nordmenn bruker ca. 200 millioner telys hvert år. Det tilsvarer omtrent 28 700 sykler – dersom vi samler inn alle aluminiumsformene og bruker dem på nytt.

Hvis telysholderen er tom eller nesten tom for stearin, skal aluminiumsformen sorteres som metallemballasje (i samme avfallsbeholder som for eksempel hermetikkbokser). Dersom det er mye stearin igjen og du ikke klarer å få den ut, kan du kaste alt sammen i restavfallet.

NB: Husk å løsne vekeholderen (stålbiten som veken er festet i) ved å trykke på bunnen av telyskoppene. På sorteringsanlegget skilles nemlig vekeholderne som er av stål, fra telyskoppene ved hjelp av en stor magnet. Hvis vekeholderen ikke er løs, blir telyskoppen med stålet, og blir dermed ikke gjenvunnet.

Stor miljøgevinst

Aluminium er svært godt egnet til materialgjenvinning, og det er nesten ingen ting som går tapt når det smeltes om. Gjenvunnet aluminium kan dessuten brukes om og om igjen uten at kvaliteten blir dårligere.

Miljøgevinsten kommer først og fremst av at man sparer store mengder energi: Ved å bruke aluminium om igjen, sparer man 95 prosent av energimengden sammenlignet med fremstilling av nytt aluminium.

Telys uten aluminiumsform

Hittil har de tilgjengelige telysene bestått av en aluminiums- eller plastholdere og et lys av parafin eller stearin. Nå har det kommet  svanemerkede telys på markedet. De har en glassholder som kan brukes om igjen og lys av stearin. Når telyset er brent opp, putter du bare et nytt stearinlys («refill») i koppen. Dersom alle i Norge hadde kuttet ut telys med aluminiumsformer, hadde vi spart 187 tonn aluminium per år.

Les mer:

Sist oppdatert 18.12.2015

Kommenter gjerne denne artikkelen
 
(e-post vil ikke vises i kommentaren)    
 

Kontrollspørsmål

Hvor mye er 13 + 3?

For å unngå maskinstyrt misbruk, ber vi deg oppgi et tall (ikke bokstaver) som svar på spørsmålet.    

Kommentarer

 • 06.11.2013 (Margrethe Abildgaard)

  Hei. Jeg samler på telyskopper, men lurer på om det er noen i nærheten av Bekkestua jeg kan levere dem til. Kan de leveres på IKEA, Slependen, eller skal de bare i metall-retur? Hilsen Margrethe

 • 18.01.2012 (Erdetfarlig)

  Hei igjen! Det ser ut til at det å løsne vekeholderen av stål, gjelder for alle telysholderne av aluminium, så nå har vi skrevet det inn i teksten over også. Fint at du tok det opp slik at vi fikk presisert det i artikkelen!

 • 17.01.2012 (Erdetfarlig)

  Hei! Beklager sent svar – håper du ser det! Du kan vanligvis samle inn telysholderne i samme "container" som glass og metallbokser. Dette er litt ulikt fra kommune til kommune. Du kan finne ut hvordan de gjør det i din kommune ved å gå inn på fanen Avfall og gjenvinning øvert på denne siden. Noen sier at den lille vekeholderen i bunnen av telysholderen må løsnes før den leveres inn, men jeg råder deg også her til å sjekke hvordan de ønsker at dette skal skje i kommunen din. Lykke til!

 • 04.01.2012 (Marit Egge)

  Kjempebra ,men kan jeg få vite litt mere om hva jeg gjør ,skal den sammen med glass og bokser ??? Er så glad for alt vi kan gjennvinne ,i går så jeg at Kiwi tok i mot lyspærer ,kjempebra ..

 • 25.01.2011 (Erdetfarlig)

  Supert - stå på!

 • 25.01.2011 (magnus)

  Dette bekrefter det gamle ordspråket: Mange bekker små..... Som igjen viser betydningen av at alle gjør litt. Det er sånne ting en ikke tenker på i en travel hverdag. Har selv samlet inn telysbeholdere og blitt latterliggjort og mobbet for det.