Gå direkte til innhold Gå direkte til hovedmeny

Telysholderne kan kildesorteres

Foto: iStockPhoto

Foto: iStockPhoto

 

Nordmenn bruker ca. 200 millioner telys hvert år. Det tilsvarer omtrent 28 700 sykler – dersom vi samler inn alle aluminiumsformene og bruker dem på nytt.

Hvis telysholderen er tom eller nesten tom for stearin, skal aluminiumsformen sorteres som metallemballasje (i samme avfallsbeholder som for eksempel hermetikkbokser). Dersom det er mye stearin igjen og du ikke klarer å få den ut, kan du kaste alt sammen i restavfallet.

NB: Husk å løsne vekeholderen (stålbiten som veken er festet i) ved å trykke på bunnen av telyskoppene. På sorteringsanlegget skilles nemlig vekeholderne som er av stål, fra telyskoppene ved hjelp av en stor magnet. Hvis vekeholderen ikke er løs, blir telyskoppen med stålet, og blir dermed ikke gjenvunnet.

Stor miljøgevinst

Aluminium er svært godt egnet til materialgjenvinning, og det er nesten ingen ting som går tapt når det smeltes om. Gjenvunnet aluminium kan dessuten brukes om og om igjen uten at kvaliteten blir dårligere.

Miljøgevinsten kommer først og fremst av at man sparer store mengder energi: Ved å bruke aluminium om igjen, sparer man 95 prosent av energimengden sammenlignet med fremstilling av nytt aluminium.

Telys uten aluminiumsform

Hittil har de tilgjengelige telysene bestått av en aluminiums- eller plastholdere og et lys av parafin eller stearin. Nå har det kommet  svanemerkede telys på markedet. De har en glassholder som kan brukes om igjen og lys av stearin. Når telyset er brent opp, putter du bare et nytt stearinlys («refill») i koppen. Dersom alle i Norge hadde kuttet ut telys med aluminiumsformer, hadde vi spart 187 tonn aluminium per år.

Les mer:

Sist oppdatert 18.12.2015