Gå direkte til innhold Gå direkte til hovedmeny

Skolestart uten verstingstoffer

Foto: iStock Photo

Foto: iStock Photo

 

Årets skolestart er rett rundt hjørnet. Her får du gode råd om hvordan du unngår problematiske stoffer i skoleutstyret og klærne til barna.

Barn nøyer seg ikke alltid med bare å bruke innholdet i skolesekken slik produsentene har tenkt, og ofte biter og sutter de håpefulle på blyanter og viskelær.

Dersom disse produktene inneholder helsefarlige stoffer, kan barna få i seg stoffer som i det lange løp kan skade helsa deres. Helse- og miljøfarlige kjemikalier kan også spres i naturen når produkter som inneholder slike stoffer blir kastet. Slik kan vi i neste omgang få stoffene i oss gjennom mat, vann og luft.

Fant verstingstoffer i skolesaker

I fjor gjennomførte Miljødirektoratet en kontroll av produkter relatert til skolestart og fant svært helse- og miljøfarlige stoffer i pennaler og klistremerker. Miljødirektør Ellen Hambro ber importører og forhandlere skjerpe seg og ta på alvor det ansvaret de har for å ikke selge farlige barneprodukter.

Velg Svanen eller Blomsten

Det enkleste du kan gjøre for å unngå verstingstoffene, er å velge produkter som er miljømerket med Svanen (nordisk merke) eller Blomsten (EUs merke).

Det finnes over 14 000 svanemerkede produkter og tjenester i Norge i dag. For noen av produktkategoriene, som for eksempel papirprodukter, er utvalget stort. For andre typer produkter, for eksempel blyanter, finnes det få eller ingen svanemerkede varer.

Svane- og blomstmerkede produkter tar hensyn til helse og miljø gjennom å inneholde minst mulig helse- og miljøfarlige stoffer, de bidrar til mindre farlig avfall og produktene produseres med minst mulig utslipp av farlige stoffer og klimagasser. Svane- og blomstmerkede produkter tilfredsstiller også strenge krav til funksjonalitet.

Sjekk innholdsfortegnelsen – der den finnes

Det er bare kjemiske produkter og kosmetikk som har krav om innholdsfortegnelse slik at du selv kan sjekke om produktene inneholder farlige stoffer eller ei. Det betyr at det i mange tilfeller ikke er mulig for deg å sjekke om et produkt inneholder stoffer du bør unngå.

Dette bør du være oppmerksom på

For å gi deg litt mer hjelp på veien, har vi laget en oversikt over ting du kan gjøre når du skal ut og handle:

Skolesekker og pennaler

Skolesekker, bager og pennaler er laget av ulike ting som plast, metall, lær og tekstiler. Denne type materialer kan inneholde verstingstoffer, for eksempel i:

Råd:

Det finnes ingen svanemerkede sekker, bager eller pennaler. Du kan eventuelt spørre produsenten, leverandøren eller forhandleren om innholdet.

Skrivesaker

Skriveredskaper, som kulepenner, fargeblyanter, rollerpenner og ulike tusjtyper, kan inneholde verstingstoffene krom, arsen og bly. Det er også funnet tusjer med de kreftfremkallende løsemidlene benzen og toluen i butikker i Norge. Dette er forbudt.

Viskelær og tusjer kan i tillegg være tilsatt ulike stoffer som er skadelige, for eksempel lukt- og fargestoffer. Slike luktstoffer kan også belaste inneklimaet og føre til allergiske reaksjoner.

Hobbyartikler til barn, som også er leketøy, skal være CE-merket på samme måte som annet leketøy. CE-merket er ingen godkjenning av produktet, men er produsentens garanti for at leken overholder EUs krav.

Råd:

Kjøp svanemerkede eller vannbaserte produkter dersom du kan. Se etter CE-merket på produkter som også kan regnes som leker, for eksempel fargestifter, fargeblyanter og figurviskelær. Unngå produkter som er tilsatt luktstoffer, at barna tegner og maler direkte på huden, eller at de putter skriveredskapene i munnen (om du kan).

Papir og skrivebøker

Papir inneholder i utgangspunktet ingen verstingstoffer. Det er i selve produksjonen at det brukes mye kjemikalier. Mange av disse kan være helse- eller miljøfarlige. Et eksempel er klor som kan brukes til bleking.

Råd:

Velg svanemerkede produkter om du kan – det finnes mange på markedet.

Mat og drikke

Papir og beholdere som er egnet for mat, skal være merket for dette, for eksempel med et glass- og gaffelsymbol.

Matbokser og drikkeflasker av plast kan være laget av polykarbonatplast (PC). PC kan være laget av bisfenol A som etter en tids bruk kan begynne å lekke ut dersom det finnes rester i produktet. Enkelte typer lakk som benyttes på innsiden av metallbokser og -flasker, kan også lekke ut bisfenol A i lave mengder. Flasker som er vasket mange ganger eller som inneholder rester av vaskemidler, skiller ut noe mer bisfenol A enn nye flasker. 

Plastprodukter er gjerne merket med et trekantsymbol med et tall inni. Produkter med tallene 3 og 7 kan inneholde helse- og miljøfarlige stoffer.

Noen typer matpapir kan inneholde perfluorerte stoffer for å unngå at papiret trekker til seg vann og fett.

Råd:

Velg svanemerket matpapir og produkter med glass- og gaffelmerke. Skyll flasker og matbokser for såperester etter vask.

Klær og tekstiler

Mange barn får nye klær ved skolestart. Klær kan inneholde ulike helse- og miljøskadelige stoffer, som for eksempel i:

  • plasttrykk, lærimitasjoner, regntøy og votter: ftalater (myk plast)
  • plastbelegg (for eksempel på votter): ftalater og klorparafiner (myk plast)
  • sportstøy (som er behandlet mot lukt): triklosan og sølv (som virker bakteriedrepende)
  • ull: krom (dersom ullen er krombeiset)
  • knapper, glidelåser og spenner: nikkel (allergiframkallende)
  • fritidsjakker og -bukser: perfluorerte stoffer (PFOS/PFOA/PFCA) (for å gjøre dem vann- og smussavstøtende)

I tillegg kan metaller som bly og krom inngå i fargestoffer, og det brukes noen ganger alkylfenolforbindelser (vanligvis nonylfenoletoksilater) ved vasking og andre behandlinger av klær og andre tekstiler importert fra land utenfor EU.

Råd:

Det finnes både klær og andre tekstiler med miljømerkene Svanen og Blomsten. GOTS er også et trygt miljømerke du kan finne på klær og tekstiler.

Ellers bør man unngå å kjøpe klær med plasttrykk, og klær med lukt- og bakteriehemmende midler. Slike klær er gjerne markedsført som antibakterielle, antiodør, "santized" eller lignende. For øvrig bør alltid nye klær vaskes før bruk siden vask reduserer mengden av eventuelle helsefarlige stoffer. Dette er spesielt viktig for klær som brukes rett mot kroppen.

Du kan også spørre produsenten, leverandøren eller forhandleren om innholdet.

Les mer:

Sist oppdatert 17.08.2016