Gå direkte til innhold Gå direkte til hovedmeny

La deg ikke lure av grønn markedsføring

Bilde: iStockPhoto

Bilde: iStockPhoto

 

"Naturlige" og "økologiske" råvarer er ingen garanti for at et produkt ikke inneholder stoffer som kan skade helsa eller miljøet.

I dagens samfunn er det vanlig å betrakte det som kommer fra naturen som mindre farlig og bedre for helsen enn det som framstilles kunstig. Men det er ikke nødvendigvis slik: Stoffer som er laget i og av naturen, kan være skadelige og til og med akutt giftige.

Naturlige stoffer kan skade helsa

Det finnes mange eksempler på naturlig stoffer som kan skade helsa eller miljøet. Her er noen:

  • naturgummi (lateks), nikkel og naturlige duftstoffer (såkalte eteriske oljer) kan gi allergier
  • sølv kan blant annet føre til resistente bakterier
  • bly og kvikksølv kan være akutt giftig for både mennesker og dyr
  • asbest kan føre til kreft

Det at et produkt markedsføres med "naturlige ingredienser" er dermed ingen garanti for at det ikke inneholder skadelige stoffer.

Vær også oppmerksom på at et produkt som er merket med "parfymefri", likevel kan inneholde duftstoffer. "Parfymefri" betyr bare at det ikke er tilsatt duftstoffer som er klassifisert som parfyme.

Økologiske produkter

Det finnes en rekke ulike merkeordninger for økologiske produkter som garanterer at råvaren (eller en del av råvaren) er økologisk dyrket – det vil blant annet si uten bruk av kunstgjødsel og syntetiske sprøytemidler, og med strenge krav til tilsettingsstoffer.

Samtidig er det er ikke nødvendigvis slik at hele produktet du kjøper er økologisk, at det ikke inneholder problematiske stoffer eller at alle leddene i prosessen fra råvare til ferdig produkt, er helse- og miljøvennlige.

For eksempel kan en t-skjorte som er laget av økologisk dyrket bomull, ha trykknapper med nikkel som kan gi allergi eller plasttrykk på fronten med ftalater som kan skade evnen til å få barn. Og den økologiske hudkremen kan være tilsatt allergiframkallende eteriske oljer (duftstoffer) – som altså kan være helseskadelige selv om råstoffene er økologisk dyrket.

Det er bra at råvarer blir framstilt økologisk, og mange økologiske produkter vil kunne være bedre alternativer enn tilsvarende produkter som ikke er økologiske. Men det kommer blant annet an på hvilke krav de ulike merkene stiller til produktet alt i alt. 

Det beste alternativet – totalt sett

Miljømerkene Svanen og Blomsten har per i dag de mest omfattende kriteriene for miljømerking. Merkene stiller strenge krav både til råvarene og selve produksjonsprosessen (utslipp til vann og luft, energiforbruk og kjemikaliebruk). Produktene skal også tilfredsstille strenge krav til bruksegenskaper og ikke minst hva de genererer av avfall i etterkant.

Noen eksempler på kriterier:

  • Bomull skal være dyrket økologisk etter internasjonalt anerkjent standard eller uten bruk av plantevernmidler.
  • Trevirke skal komme fra bærekraftig skog.
  • Kosmetiske produkter har strenge krav til innholdet av for eksempel parfyme, fargestoffer og en hel rekke navngitte kjemikalier og dessuten innholdsstoffenes nedbrytning i naturen.
  • Det er krav til plastemballasjen i hygieneprodukter for å fremme utvikling av plasttyper av fornybart materiale og for å bidra til lavere utslipp av klimagasser.

Les mer:

 Sist oppdatert 07.06.2016