Gå direkte til innhold Gå direkte til hovedmeny

Damer med gift i blodet

Giftige mødre: Liv Grete Skjelbreid Poirée, Agnes Kittelsen og Julie Brodtkorb vil jakte mer på Svanen. Foto: Nina Ruud

Giftige mødre: Liv Grete Skjelbreid Poirée, Agnes Kittelsen og Julie Brodtkorb vil jakte mer på Svanen. Foto: Nina Ruud

 
Ingen vet hvor mange av oss som har miljøgifter i kroppen. Men da Svanemerket testet fire kjente mødre, var svaret klart: Alle har gift i blodet.

I siste nummer av Cygnus, Svanemerkets nye kunnskaps- og livsstilmagasin, stilte skiskytter Liv Grete Skjelbreid Poirée, skuespiller Agnes Kittelsen, politiker Julie Brodtkorp og meteorolog Siri Kalvig med blodprøver for å la blodet sitt teste hos Norsk institutt for luftforskning (NILU).

Stadig påfyll

Seniorforsker Torkjel Sandanger i NILU kunne konstatere at alle de fire kvinnene hadde flere miljøgifter i blodet – deriblant parabener, et konserveringsmiddel brukt i kosmetikk,.
– Parabener er stoff som kroppen kvitter seg med fort. Derfor er det foruroligende at vi finner det hos alle. Det tyder på at vi får «påfyll» med parabener hele tiden. Vi trenger mer kunnskap om hva miljøgifter som vi har i kroppen og som slippes ut i naturen faktisk gjør med oss, sier Sandanger.
Det blr også funnet fluorerte forbindelser og brommerte flammehemmere i blodet til alle de fire mødrene.

Kjemisk hverdag

En moderne hverdag gir oss mange små doser ned miljøgifter. De finnes i vanlige forbruker-produkter som såpe og kremer, i interiør og byggevarer, i elektronikk – og også i mat, vann og støv.
– Vi klarer ikke å unngå alle miljøgifter. Men det vi kan, er å kjøpe produkter som er uten miljøgifter, og da er Svanemerket det du skal se etter og velge, sier Alvhild Hedstein, direktør i Stiftelsen Miljømerking som forvalter det offisielle miljømerket Svanen.

Vil gjøre gode miljøvalg

Alle de fire kjente kvinnene kommer til å ta jakten på svanemerkede produkter på alvor.
– Jeg skal lære barna mine å jakte på Svanen, sier Julie Brodtkorp: – Heretter blir det slutt på å velge produkter på grunn av lekker og fargerik innpakning, sier hun.
Siri Kalvig sluttet å bruke bodylotion da hun for noen år siden leste om sammenhengen mellom parabener og at jenter kommer tidlig i puberteten.
– Jeg har hatt et ønske om å leve så rent som mulig, men må tydeligvis bli enda mer bevisst, særlig på hårpleieprodukter og rengjøringsmidler, sier Agnes Kittelsen.
Også Liv Grete Skjelbreid Poirée sier at oppmerksomheten må skjerpes, selv om dagene er travle:
– Moren min har alltid sagt at jeg skal kjøpe svanemerkede produkter, og som vanlig er det mor som får rett til slutt.

Les mer:

Sist oppdatert 23.11.2012