Gå direkte til innhold Gå direkte til hovedmeny

Knask eller knep!

Foto: Kristin Kinck Rannem

Foto: Kristin Kinck Rannem

 

31. oktober er det igjen klart for ”knask eller knep”. Vet du hva produkter som masker, kostymer og karnevalsminke kan inneholde av helse- og miljøfarlige stoffer?

Du bør være spesielt oppmerksom ved handel over Internett fordi en del av nettbutikkene har lite eller ingen informasjon om hva produktene inneholder.

Kostymer, masker og parykker

Kostymer og parykker kan være laget av mange forskjellige tekstiler, men syntetiske materialer som polyester, er vanligst. Verstingstoffet DEHP og andre ftalater kan forekomme i blant annet myke plastmasker, plasttrykk, lærimitasjoner og myke plastdeler i karnevalsklærne. Flere ftalater er forbudt å bruke i produkter til de minste barna. I plastbelegg kan man også finne helse- og miljøskadelige klorparafiner, og i smykker og knapper kan det værekadmium og  bly eller – selv om bly i er forbudt i forbrukerprodukter som barn kan putte i munnen.

Gode råd


  • Sjekk at utkledningstøy, karnevalssminke og annet leketøy er CE-merket.
  • Hvis du velger klær eller utstyr som ikke er av myk plast eller uten plasttrykk, unngår du ftalater og klorparafiner.
  • Vask kostymene før de brukes første gang.
  • Bruk sminke med innholdsdeklarasjon og som er for barn. Sminke for voksne kan inneholde stoffer som ikke er tillatt i barneprodukter.
  • Begrens bruken av sminke på barna, og unngå sminke på barn som har allergi og eksem.
  • Ikke kjøp utstyr som lukter sterkt. 
  • Vær nøye med å fjerne eventuell sminke etter bruk.
  • Ting med batterier skal leveres hos forhandlere som selger slike produkter eller til gjenvinningsstasjon når du kvitter deg med dem.
  • Vær dessuten forsiktig med kostymene og heksehåret i kombinasjon med levende lys: Flagrende hår og klær av syntetiske materialer er lettantennelige og kan lett gi brannskader

I tillegg til verstingstoffene, kan man finne allergifremkallende stoffer som formaldehyd (i tekstiler) og nikkel (i metalldeler som i knapper, glidelåser, spenner og smykker). Lateks/gummi som finnes i masker, strikker og elastisk tøy, kan gi allergiske reaksjoner.

Sminke

Sminke skal alltid merkes med hva den inneholder. Dette gjelder også karnevalssminke og kroppsmaling. Sminke beregnet på barn, skal også være CE-merket. Sminke for voksne kan inneholde stoffer som ikke er tillatt i produkter for barn. 

Sminke kan inneholde verstingstoffene D4 og D5 (siloksaner). Den kan også inneholde ulike typer konserveringsmidler. Noen av disse er mistenkt for kunne påvirke hormonbalansen hos mennesker og dyr, noen kan gi allergiske reaksjoner og noen kan bidra til antibiotikaresistens.

Tilbehør

Maling kan inneholde tungmetaller som bly og krom. Myke ting av plast kan inneholde ftalater (blant annet DEHP og klorparafiner). Husk at plastedderkopper og annet småtilbehør ikke skal brukes i saft eller på mat hvis ikke det står spesifikt at de kan brukes i kontakt med mat.

Alternativt utstyr

Mange av Halloweenproduktene i butikkene er ikke beregnet på langvarig bruk og går fort i stykker. Hvis man bruker fantasien litt, kan det hende man finner noe hjemme som kan brukes som bøtter til knask, utkledningsutstyr, pynt og andre skumle ting. Kanskje er det bare litt farge eller dekor som trengs?

 

Les mer:

Sist oppdatert 14.10.2016