Gå direkte til innhold Gå direkte til hovedmeny

Karneval uten farlige kjemikalier

Foto: Kristin Kinck Rannem

Foto: Kristin Kinck Rannem

 

7. februar er det fastelavn. Prinsesser, supermenn og tobente dyr er snart klare for fest i barnehager og bursdagsselskaper. Her får du enkle råd om feiring med minst mulig risiko for helsa til barna og miljøet.

Mange av karnevalsproduktene i butikkhyllene kan inneholde kjemikalier som verken er bra for helsa eller miljøet. Og du bør være spesielt oppmerksom ved handel på Internett fordi en del av nettbutikkene har lite eller ingen informasjon om hva produktene inneholder.

Kostymer, masker og parykker

Gode råd:


 • Ikke kjøp produkter som lukter sterkt av kjemikalier eller parfyme.
 • Vask kostymene før de brukes første gang.
 • Unngå å kjøpe produkter som lim eller maling med faresymboler.
 • Kjøp produkter som er CE-merket.
 • Unngå å kjøpe klær med plasttrykk.
 • Kjøp kun sminke med innholdsdeklarasjon.
 • Unngå sminke og masker på de minste barna og hvis barnet er plaget med allergi, eksem eller ekstra følsom hud.
 • Det kan være lurt å bruke en fet underlagskrem før du tar på sminken.
 • Vær nøye med å fjerne eventuell sminke etter bruk.
 • Alle elektriske og elektroniske produkter, inklusive batterier, skal leveres inn – enten til en butikk som forhandler den aktuelle batteritypen eller til et kommunalt mottak.

Kostymer og parykker kan være laget av mange forskjellige tekstiler, men kunstmaterialer som polyester er vanligst. Verstingstoffet DEHP og andre ftalater kan forekomme i blant annet plasttrykk, lærimitasjoner og myke masker. Flere ftalater er forbudte å bruke i leker og andre produkter til de minste barna. 

I plastbelegg kan man også finne helse- og miljøskadelige klorparafiner. Noen av klorparafinene er forbudt i forbrukerprodukter. 

Vær dessuten forsiktig med kostymene og prinsessehåret i kombinasjon med levende lys: Flagrende hår og klær av kunstmaterialer er lettantennelige og kan lett gi brannskader.

Smykker og andre ting av metall

I smykker kan det være bly, kadmium og nikkel selv om det ikke er lov. Bly er også forbudt i andre produkter produkter som barn kan putte i munnen.

I tillegg til disse stoffene, kan man finne allergifremkallende stoffer som formaldehyd (i tekstiler) og nikkel (hovedsakelig i knapper, glidelåser og spenner). Lateks/gummi som finnes i masker, strikker og elastisk tøy, kan også gi allergiske reaksjoner.

Sminke

Du trenger ikke nødvendigvis å kutte ut karnevalsminken. Men hvis du følger enkelte råd, kan du minke risikoen for allergi og irritasjoner.

Sminke skal alltid merkes med hva den inneholder slik man skal kunne unngå stoffer man reagerer på. Dette gjelder også karnevalssminke og kroppsmaling. Sminke beregnet på barn, skal også være CE-merket. CE-merket er ingen godkjenning, men er produsentens garanti for at produktet overholder reglene som gjelder for produktet. Sminke for voksne kan inneholde stoffer som ikke er tillatt i produkter for barn.

Sminke kan inneholde verstingstoffene D4 og D5 (siloksaner). Sminke kan også inneholde ulike typer parabener. Noen av disse er mistenkt for å kunne påvirke hormonbalansen hos mennesker og dyr. Parfymestoffer og noen konserveringsmidler kan gi allergiske reaksjoner.

Bruk fantasien!

Lakenspøkelse
Foto: Kristin Kinck RannemEt slitent, hvitt laken kan bli til et feiende flott spøkelse. Foto: Kristin Kinck Rannem

Mange av karnevalproduktene i butikkene er ikke beregnet på langvarig bruk og går fort i stykker. Hvis du bruker fantasien litt, kan det hende du finner noe hjemme som enkelt kan brukes til utkledning.

 

Les mer:

 

Sist oppdatert 03.02.2016

Kommenter gjerne denne artikkelen
 
(e-post vil ikke vises i kommentaren)    
 

Kontrollspørsmål

Hvor mange timer er det i et døgn?

For å unngå maskinstyrt misbruk, ber vi deg oppgi et tall (ikke bokstaver) som svar på spørsmålet.    

Kommentarer

 • 04.02.2016 (Erdetfarlig)

  Produkter som er definert som leketøy og elektriske og elektroniske produkter skal være CE-merket. Det betyr at det skal følge med en samsvarserklæring og underliggende dokumentasjon som viser at produktene overholder gjeldende krav til innhold av kjemikalier i den type produkter. Men det stilles ikke krav til 3.partskontroll i regelverket og vi har derfor ikke anledning til å kreve det. Andre produkter som ikke er definert som leketøy eller EE-produkter har ikke krav til CE-merking. For disse produktene så skal det også kunne dokumenteres på en eller annen måte at disse overholder kjemikaliekrav i regelverket(uten at det stilles krav om tredjepartskontroll).

 • 03.02.2016 (Ole Jan)

  Mesteparten av disse produktene blir importert og mye fra Asia. Kunne det vært innført et krav om 3de parts analyser og dokumentasjon av kjemikalieinnholdet ved import av varer til Norge?

 • 01.10.2015 (Camilla)

  Hadde vært fint med noen tips om hvor man får kjøpt trygge ting, ikke bare hva man skal holde seg unna.

 • 06.03.2014 (Erdetfarlig)

  Hei! Miljødirektoratet arbeider internasjonalt for å få strenge reguleringer av farlige stoffer i produkter. Svært mange produkter produseres utenfor Norge, og miljøgifter og andre forurensninger blir spredd over landegrensene med hav- og vindstrømmer. Internasjonale reguleringer er derfor det mest effektive virkemiddelet for å stoppe bruk og utslipp av farlige stoffer i produkter. De mest relevante ftalatene har vært regulert i hele EU/EØS i mange år i leker og småbarnsprodukter. Virksomhetene er ansvarlige for at deres produkter følger regelverket, og vi følger opp med tilsyn.

 • 02.03.2014 (Cecilie)

  Danmark tok saken i egne hender for en tid tilbake og satte ned forbud mot enkelte ftalater. De valgte å følge føre var-prinsippet til tross for EU-regler. Hvorfor gjør ikke norske myndigheter det samme? Barn har ingen mulighet til å beskytte seg mot disse stoffene, og det er liten tvil om at det haster.

 • 13.02.2013 (erdetfarlig)

  Hei Ingvild, det er dessverre sånn at selv om det fins farlige stoffer som vi ikke ønsker skal være i produkter, så er det ikke så enkelt å forby alle disse stoffene på en rask og lettvint måte. Myndighetene jobber hele tiden med å vurdere hvordan kjemiske stoffer påvirker helsa vår og miljøet og hvordan vi kan forby eller begrense bruken av dem. Fordi svært mange produkter lages i andre land, og fordi forurensningen blir spredd over landegrensene med hav- og vindstrømmer, må arbeidet med å redusere bruken av farlige stoffer foregå både nasjonalt og internasjonalt. Det kreves mye dokumentasjon for å vise at stoffet i seg selv er farlig og at det medfører risiko å bruke stoffet i produkter. Internasjonalt arbeid med farlige stoffer nytter, men det tar som regel lang tid å få til internasjonale avtaler og dessuten sørge for at de blir gjennomført.

 • 07.02.2013 (ingvild)

  Dersom både Mattilsynet og Klima- og forurensningsdirektoratet ønsker forbud mot triklosan så skjønner jeg ikke hvorfor de ikke klarer å få stoffet forbudt?

 • 20.02.2012 (Erdetfarlig)

  Takk for tips! Siden det kun er ren ved du har fyrt med, høres det veldig lurt ut :-) (Men ikke så lurt dersom man for eksempel har fyrt opp gamle materialer eller annet som kan inneholde problemstoffer.)

 • 18.02.2012 (Kirsten Lundem)

  Jeg har rett og slett tatt ut en kull-bit fra ovnen (fyrer med ren ved) og sminket min datter med det da hun var heks under halloween. Du kan tegne fine linjer med den i ansiktet.