Gå direkte til innhold Gå direkte til hovedmeny

Julebakst uten problemstoffer

Foto:iStockPhoto

Foto:iStockPhoto

 

Bakepapir kan inneholde perfluorerte stoffer (en type fluorforbindelser). Disse stoffene sørger for at vann og fett preller av papiret, men noen av stoffene kan også føre til økt kreftfare og nedsatt fruktbarhet. 

Perfluorerte stoffer brytes dessuten svært langsomt ned, og de kan hope seg opp i naturen og næringskjeden slik at vi kan få dem i oss gjennom maten vi spiser i neste omgang. 

I enkelte tilfeller har det også vist seg at de kan smitte direkte over til maten ved kontakt, men så vidt man vet i mengder under det som ansees som farlig. Mattilsynet utfører nå egne analyser for å undersøke i hvor stor grad noen av de fluorerte stoffene smitter over på denne måten.

Lett å få tak i annet papir

Svanemerket papir inneholder verken perfluorerte stoffer eller andre verstingstoffer. Det finnes flere sorter svanemerket bakepapir og matpapir, og de selges i de fleste dagligvarebutikker. 

Fluorstoffene også i andre produkter

Perfluorerte forbindelser kan man også finne i andre produkter som fastfoodemballasje, emballasje til mikropopcorn, den impregnerte fritidsjakka, sko, skismøring og enkelte stekepanner og kjeler med slippbelegg.

Miljømerking har utviklet svanemerkekriterier også for andre typer matemballasje. For å få svanemerket, kan ikke produktet inneholde perfluorerte stoffer.

Les mer:

Sist oppdatert 10.12.2015

Kommenter gjerne denne artikkelen
 
(e-post vil ikke vises i kommentaren)    
 

Kontrollspørsmål

Hvor mange fingre har et menneske?

For å unngå maskinstyrt misbruk, ber vi deg oppgi et tall (ikke bokstaver) som svar på spørsmålet.    

Kommentarer

  • 17.12.2015 (Erdetfarlig)

    Mattilsynet svarer: Det er krav om at alle gjenstander og materialer som skal i kontakt med mat, er trygge i bruk. Det gjelder også for silikonbelagt bakepapir. Dette er produsentenes ansvar, men Mattilsynet har planer om å gjøre noen analyser av et utvalg silikonprodukter på markedet neste år. Analysene gjøres for å undersøke nivåene av ulike siloksaner i produktene.

  • 06.06.2015 (KDS)

    Er silikonbelagt bakepapir farlig? P.S. Kontrollspørsmålet jeg fikk på denne siden var "hvor mange dager er det i en uke?" Da ble "syv" såvel som "sju" regnet som feil svar. Merkelig.