Gå direkte til innhold Gå direkte til hovedmeny

Hva gjør jeg med gavepapiret?

Foto: iStockPhoto

Foto: iStockPhoto

 
Det er ikke så dumt å ha et bevisst forhold til hvordan du pakker inn julegavene og ikke minst hvordan du kvitter deg med papiret etterpå. Vi har gode råd.

Ifølge Framtiden i våre hender, gikk det i 2007 med omkring 60 millioner meter julepapir i løpet av den norske julefeiringen. Det utgjorde til sammen 2 700 tonn papir som vi skulle kvitte oss med da julen var over. Og det er ingen grunn til å tro at vi vil bruke noe mindre i 2015 – snarere tvert imot.

Innpakningspapiret har ofte vært gjennom både farging og annen spesialbehandling som kan være belastende for miljøet – både da papiret ble produsert og når det ender som avfall.

Smart innpakning

Tips til deg som ønsker miljøvennlige måter å pakke inn gavene dine på:

  • Velg svanemerket gavepapir.
  • Spør etter "gråpapir" eller gavepapir resirkulert papir i butikken. 
  • Ta vare på nøytrale esker, papirposer, gråpapir og lignende gjennom året. Med litt kreativ dekor, kan det bli et personlig og morsomt gavepapir.
  • Gamle blader, aviser eller plakater med fine motiver kan bli stilig innpakning.
  • Stoffrester kan bli til stoffposer som gavene puttes i. Siden kan posene brukes om igjen som gavepose eller til andre ting.
  • Bruk garnrester som gavebånd. 
  • Du kan også pakke inn gavene i et bærenett – det blir to gaver i ett.
  • Dersom papiret er pent, kan du vurdere om du kan bruke det en gang til.

Nå er det imidlertid mulig å få tak i svanemerket gavepapir – laget av papir fra bærekraftig skog og uten bruk av skadelige stoffer.

Hvordan sortere

Vanlig gavepapir inneholder som regel for mye fargestoff og leire, og for lite fiber, til at det er egnet for gjenvinning til nytt papir. Det er imidlertid ulike ordninger fra kommune til kommune når det gjelder hvordan slikt papir skal kastes, og noen kommuner har inngått avtaler som sikrer at også slikt papir kan gjenvinnes. Sjekk hvilken ordning som gjelder for kommunen der du bor. (Skriv inn for eksempel "Julegavepapir i Bergen".)

Sist oppdatert 18.12.2015