Gå direkte til innhold Gå direkte til hovedmeny

Helse- og miljøsmart når du julehandler

Foto: iStockPhoto

Foto: iStockPhoto

 

Shopper du smart, kan du spare både helsa og miljøet. Her er noen enkle råd å ta med seg på julehandelen.

Gå på svanejakt. Det enkleste rådet er å jakte på produkter med de offisielle miljømerkene Svanen og Blomsten (tilsvarende merke for EU). Disse varene inneholder ingen av verstingstoffene og minst mulig andre stoffer som kan være helse- og miljøskadelige, deriblant allergifremkallende stoffer. Svane- og blomstmerkede produkter gir mindre farlig avfall og produseres med minst mulig utslipp av farlige stoffer og klimagasser. De tilfredsstiller også strenge krav til funksjonalitet.

Gi bort en opplevelse eller tjeneste. En opplevelse eller en tjeneste kan være en både miljøvennlig og personlig gave, for eksempel en kino- eller teaterbillett, bowlingbesøk eller tilbud om å sitte barnevakt noen kvelder.

Vær en krevende kunde. Handelsnæringen har ansvaret for at det de selger er trygt og lovlig, og de er pålagt å ha kunnskap om varenes innhold og egenskaper som påvirker miljøet. Så spør i butikken om produktet inneholder helse- eller miljøfarlige stoffer. Loven gir deg rett til å få svar, enten fra forhandler, importør eller produsent. Krevende kunder gjør butikkene mer krevende igjen overfor importører og produsenter – noe som i sin tur vil føre til tryggere og mer miljøvennlige produkter på markedet.

Den forbrukermakten som krevende kunder utgjør, er et viktig supplement til myndighetenes arbeid. Vi stiller strenge miljøkrav, og vi drar på tilsyn for å se om kravene overholdes. Men forbrukermakten er stor, og press fra begge kanter gjør arbeidet mer effektivt.

Kjøp produkter av god kvalitet. Mange barn drukner i gaver på julaften, og alt for mye ender raskt i søpla fordi produktene er av dårlig kvalitet og går i stykker. Det er lurt å ha i bakhodet at en gave av god kvalitet ofte gir mer glede til mottakeren, varer lenger og ikke minst genererer mindre avfall.

Sjekk Erdetfarlig.no. Her får du vite mer om rettighetene dine som kunde og hjelp til å finne trygge produkter. Du kan også lese om verstingstoffene som finnes i vanlige forbrukerprodukter, og du får hjelp til å sortere avfall riktig. Hent gjerne opp nettstedet via mobilen når du er i butikken.

Lykke til!

Les mer:

  • Bilag fra Miljødirektoratet (tidligere Klima- og forurensningsdirektoratet) om farlige stoffer i julegavene (åpne i PDF eller åpne i Flash)

Sist oppdatert 09.12.2015