Gå direkte til innhold Gå direkte til hovedmeny

Gamle leker kan inneholde verstingstoffer

Foto: iStockPhoto

Foto: iStockPhoto

 

Det å la ting gå i arv er i utgangspunktet en positiv ting – både for miljøet, lommeboka og som regel også for den heldige arvtakeren. Men når det kommer til leker, er det ikke alt som egner seg like godt.

Et generelt råd er å være ekstra varsom med gjenbruk av leker til de aller minste barna (babyer) siden de ofte putter ting i munnen og kan få i seg problematiske stoffer på den måten.

Noen leker er uproblematiske

Leker av stoff og som er vasket, bør være greie. Likeledes tre- og metalleker uten maling. Og bøker selvsagt.

Unngå eldre myke plastleker og malte leker

Det er vanskelig å gi helt konkrete råd om hvilke leker som ikke bør gå i arv til yngre barn. Leker er jo laget av så mange forskjellige materialer og på så mange forskjellige måter. Og når lekene er gamle, kan det være enda vanskeligere å vite hva de inneholder.

Eldre leker kan blant annet inneholde stoffer som var lovlige den gangen de ble laget, men som ikke er lovlige å bruke nå, for eksempel ftalater (plastmyknere) i leker og småbarnsprodukter av myk plast.

Derfor er det et godt råd å være forsiktig med å la eldre produkter av myk plast gå i arv. Det kan også være greit å unngå malte leker som kan inneholde farlige stoffer som bly- og kadmiumforbindelser.

Vær obs på smykker

Det kan være gøy å kle seg ut med gamle smykker. Men vær oppmerksom på at de kan inneholde nikkel som er allergifremkallende og giftige tungmetaller som bly og kadmium. Så ikke la barna sutte på smykker, verken gamle eller nye. 

Det er heller ikke lurt å la små barn leke med gammel elektronikk som ikke lenger er i bruk, som for eksempel gamle mobiltelefoner, selv om sim-kortet og batteriet er tatt ut. Elektronikk inneholder mange farlige stoffer som for eksempel tungmetaller og flammehemmere, og i dekselet på mobiltelefoner kan det være bisfenol A (i hardplasten), ftalater (i myk plast) og nikkel (i deler av metall).

Les mer:

Sist oppdatert 14.03.2016