Gå direkte til innhold Gå direkte til hovedmeny

Forbud mot glødepærer

Foto: John Petter Reinertsen

Foto: John Petter Reinertsen

 
Fra 1. september 2012 ble det forbudt å importere og produsere glødepærer. Butikkene har lov til å selge ut de glødepærene de allerede har på lager.

Det fins tre tilgjengelige alternativer i dag: halogenpærer, sparepærer (også kalt kompaktlysrør) og LED-pærer.

Gjelder hele EØS

Forbudet er en del av en EU-forordning om økodesign. Forordningen gjelder også i Norge siden den er tatt inn i EØS-avtalen. Det er Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som er ansvarlig myndighet for økodesigndirektivet i Norge.

Ikke kast de gamle pærene i søpla

Fordi alle lyspærer og lysstoffrør inneholder eller kan inneholde farlige stoffer, som for eksempel bly og kvikksølv, er det viktig at de ikke kastes i søpla, men leveres inn som elektrisk/elektronisk avfall (EE-avfall). Du kan leveres dem gratis i enhver butikk som selger slike, og du behøver ikke ha kjøpt dem der.

Les mer:

Sist oppdatert 20.04.2015

Kommenter gjerne denne artikkelen
 
(e-post vil ikke vises i kommentaren)    
 

Kontrollspørsmål

Hvor mange fingre har et menneske?

For å unngå maskinstyrt misbruk, ber vi deg oppgi et tall (ikke bokstaver) som svar på spørsmålet.    

Kommentarer

 • 20.02.2015 (Elvir)

  Det er merkelig at det ennå selges glødelamper på 25W med E14 sokkel. Spesialpærer til stekeovn og vanlige pærer. Jeg tviler på at det er restlager etter flere år.

 • 19.03.2014 (Erdetfarlig)

  @ Steinar (sent, men godt...): Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som er ansvarlig myndighet på dette området, forteller at et riktig at det fortsatt selges glødelamper i Europa. Det er flere mulige grunner til at det kan skje. For eksempel er det lovlig for grossister og detaljhandlere å selge ut lagre som eksisterte før forordningen trådte i kraft. Men det kan også dreie seg om overtredelser av lovgivningen. Det er opp til de enkelte lands myndigheter å gripe inn, men i mange land skjer det ikke i særlig høy grad. I lys av dette arbeider EU-kommisjonen nå med en revisjon av forordning 244/2009 for bedre å kunne gripe inn ovenfor misbruk av glødelamper som markedsføres som spesiallamper.

 • 19.03.2014 (Erdetfarlig)

  @ Elvir: I følge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som er ansvarlig myndighet på dette området, kan glødelamper selges dersom de har en lysstrøm mindre end 60 lumen (lm). De sier videre at det er godt mulig at en glødelampe på 11 W kan ha en lysstrøm mindre end 60 lm.

 • 16.03.2014 (Elvir Gjengedal)

  Hvorfor er det nå salg av glødelamper på 11W ? De tar riktig nok ikke mye strøm og er muligens ett unntak ? Jeg trodde gødelamper skulle bli forbudt.

 • 06.01.2014 (Steinar Mile)

  Glødepærer i alle watt-styrker er fortsatt i salg på nettet i Tyskland.