Gå direkte til innhold Gå direkte til hovedmeny

Cocktail med bismak

Vi utsettes for helse- og miljøfarlige stoffer både direkte når vi bruker produkter og indirekte når stoffene havner i miljøet. Foto: John Petter Reinertsen

Vi utsettes for helse- og miljøfarlige stoffer både direkte når vi bruker produkter og indirekte når stoffene havner i miljøet. Foto: John Petter Reinertsen

 

Det er svært sjelden at noen blir syke på grunn av ett enkelt produkt. Det store problemet er at vi utsettes for mange ulike kjemikalier hver dag – fra forbrukerprodukter, fra lufta vi puster og fra maten vi spiser.

Sjefingeniør Ann Kristin Larsen i Miljødirektoratet tror ikke alle forbrukere vet nok om hva som skjer når helse- og miljøfarlige stoffer sprer seg i naturen.

Hoper seg opp

 – Mange vet at det kan være stoffer for eksempel i maling og elektronikk som ikke er bra for menneskekroppen – stoffer som alene kan være kreftframkallende, hormonforstyrrende eller ha andre skadelige virkninger. Men de tenker kanskje ikke over at vi også indirekte utsettes for farlige stoffer gjennom miljøet, for eksempel på grunn av utslipp fra roduksjonsprosesser eller avfall som ikke håndteres riktig, sier hun.

Larsen forklarer videre: – Flere av stoffene brytes svært langsomt ned og hoper seg opp i naturen. Dette vil føre til at de farlige stoffene kan tas opp i næringskjeden og dermed bli en del av maten og drikkevannet vårt, eller vi får det i oss gjennom lufta når vi puster.

Vet lite

– Vi kjenner egenskapene til stoffene alene, men vet lite om cocktaileffekten av dem – det vil si hvordan de påvirker oss og naturen i kombinasjon med hverandre. Det er dette som bekymrer oss mest, sier Larsen.
 – Det høres farlig ut?
 – Nettopp derfor jobber forskere og myndigheter kontinuerlig med å skaffe mer kunnskap, og myndighetene hele tiden med å regulere bruk og utslipp av de farligste stoffene, sier Ann Kristin Larsen.

Les mer:

Sist oppdatert 28.04.2014