Gå direkte til innhold Gå direkte til hovedmeny

Advarer mot konfettispray

Konfettispray som dette inneholder farlige stoffer. Foto: Miljødirektoratet

Konfettispray som dette inneholder farlige stoffer. Foto: Miljødirektoratet

 
Dagene før og under 17. maifeiringen selges store mengder festeffekter. Enkelte av produktene er forbudte og kan være helseskadelige å bruke.

Analyser utført på vegne av Miljødirektoratet viser at mange konfettisprayer inneholder 

  • ulovlige drivgasser som ozonreduserende stoffer
  • brannfarlige gasser som butan og propan 
  • andre helse- og miljøfarlige kjemikalier som etylenglykol og isocyanater

I tillegg kan sprayboksene ha ufullstendig eller feil merking, mangle dokumentasjon på innhold av farlige kjemikalier og/eller mangle norsk merking.

Store beslag

Miljødirektoratet og Tollvesenet legger ned et stort arbeid i kampen mot ulovlig utstyr og leker. Tidligere år er store kvanta konfettispray blitt stoppet på grensen i tiden før 17. mai – det største enkeltbeslaget på 48 000 enkeltbokser (i 2011). Flere av varene var forbudte og kan være helseskadelige for barn og unge.

Unngå gate- eller bodsalg

Likevel slipper en del av produktene unna myndighetenes kontroller, og ulovlige varer spres gjennom salg på gata eller i boder.

Miljødirektoratet anbefaler at foreldre følger nøye med på hva barna har av effekter på nasjonaldagen og unngår å kjøpe produkter som ikke selges av seriøse forhandlere.

Lydhorn

Miljødirektoratet advarer også mot lydhorn, blåser og andre støyende leketøy som ofte brukes på 17. mai og ved sportsarrangementer. Slike produkter som markedsføres til barn, er omfattet av den norske leketøyforskriften som blant annet regulerer lydnivået i leker. Direktoratet har tidligere testet lydhorn som har hatt et lydnivå opp mot 136 dB – noe som er svært høyt og som kan føre til hørselsskader. Dette er langt over det som er tillatt i leketøy.

Les mer:

Sist oppdatert 13.05.2016