Gå direkte til innhold Gå direkte til hovedmeny

Impregnering gir kanskje brystkreft

Foto: iStockPhoto

Foto: iStockPhoto

 

Nye undersøkelser gjort av forskere fra universitetet i Århus, viser at risikoen for brystkreft kan henge sammen med mengden av enkelte fluorstoffer i blodet.

Forskerne har kikket på en gruppe særlig problematiske fluorstoffer, såkalte perfluorerte stoffer (PFOS og PFOA). Disse stoffene sørger for at vann, fett og smuss preller av og finnes i alt fra sko, fritidstøy og tekstiler til bakepapir og teflonpanner. Men stoffene mistenkes også for å ha en rekke negative effekter på helsa og miljøet.

Fluorforbindelser er også tidligere forbundet med økt kreftfare og nedsatt fruktbarhet. Dessuten er stoffene vanskelige å bryte ned i naturen, og hoper seg opp og lagres i maten vår og i seler og isbjørner i Arktis.

Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) i Norge jobber aktivt innen EU for å regulere bruken av flere fluorforbindelser.

Gode råd fra Informationscenter for Miljø & Sundhed i Danmark:

For å utsette deg minst mulig av disse fluorstoffene, kan du

  • bruke svanemerket mat- og bakepapir – som er uten fluorforbindelser
  • spise mindre fastfood, siden den kan være pakket inn i papir og papp som er behandlet med disse stoffene
  • unngå engangsemballasje, som har lang kontakttid med matvarer, eller som skal varmes opp sammen med matvaren. Ikke all engangsemballasje er behandlet med fluorstoffer, men det er ikke lett å se hvilke som er og hvilke som ikke er.
  • unngå å spise popkorn som poppes i mikrobølgeovn. En undersøkelse fra 2008 viste at noen mikrobølgeovn-popkorn inneholdt slike fluorstoffer. Se omtalen av undersøkelsen (forbrugerkemi.dk)
  • velge regntøy og overtrekkstøy uten fluorstoffer. Spør forhandleren, importøren eller produsenten.
  • velge et impregneringsmiddel uten fluorstoffer, for eksempel et som er basert på en blanding av voks og parafin.

Les mer:

Sist oppdatert 23.11.2011