Gå direkte til innhold Gå direkte til hovedmeny

13.02.2014 (Erdetfarlig)

Vi er ikke kjent med hva Hennes & Mauritz' økologiske kleskolleksjon innebærer av krav og tester. Og "definisjonen" på et økologisk klesplagg varierer nok også en god del mellom de forskjellige merkeordningene og leverandørene. Vår erfaring er at det i all hovedsak dreier seg om selve dyrkingen av bomull og eventuelt andre organiske materialer.

Hvis man med "økologisk" viser til at råmaterialet er økologisk, så er jo ikke nødvendigvis alt ved produktet miljøvennlig. Det kan for eksempel være brukt helse- og miljøskadelige stoffer i farger og i produksjonsprosessen for øvrig. De aller fleste store og/eller seriøse produsentene etterlever kravene i lovverket og unngår å bruke forbudte og/eller andre farlige kjemikalier i produktene de lager.

De miljømerkene som tar bredest hensyn helse og miljøpåvirkning helt fra produksjon av råmateriale til ferdig produkt, og som vi som myndighet kan gå god for når det gjelder tekstiler på det norske markedet, er den nordiske Svanen, den europeiske Blomsten og GOTS (Global Organic Textile Standard). Et annet kjent merke på det norske markedet, Øko-Tex, tar høyde for at tekstilet ikke inneholder en del av de verste miljøgiftene, men det stiller ikke krav til miljøbelastningen ved produksjonen eller om råvarene er økologiske (i motsetning til hva navnet tyder på).

Mer om ulike merker: http://www.gronnhverdag.no/nor/Merkeguiden/
Mer om farlige stoffer i og miljømerking av klær: http://www.erdetfarlig.no/produkter/klar---tekstiler---sko/klar/

Vi anbefaler som sagt først og fremst klær med Svanen, Blomsten eller GOTS, men dessverre finnes det ikke så mange av dem på markedet ennå. Men vi får forhåpentligvis flere dersom vi etterspør når vi er i butikken :-) Dersom det ikke finnes tekstiler med disse merkene, vil vi anta at det i de fleste tilfeller er bedre å velge økologiske klær enn ikke. Da unngår vi høyst sannsynlig farlige plantevernmidler og vi støtter de som satser på en bærekraftig produksjon av råvarer.

Lykke til!

Kommenter gjerne denne artikkelen
 
(e-post vil ikke vises i kommentaren)    
 

Kontrollspørsmål

hvor mange dager er det i en uke?

For å unngå maskinstyrt misbruk, ber vi deg oppgi et tall (ikke bokstaver) som svar på spørsmålet.