Gå direkte til innhold Gå direkte til hovedmeny

Bruk makten din når du handler

Line Telje Høydal i Klima- og forurensnings-direktoratet, på jakt etter farlige stoffer i sportstøy. Foto: Klima- og forurensningsdirektoratet

Line Telje Høydal i Klima- og forurensnings-direktoratet, på jakt etter farlige stoffer i sportstøy. Foto: Klima- og forurensningsdirektoratet

 
Det er viktig at du stiller miljøkrav også til klærne du kjøper. Det mener Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif), som ønsker mer bevisste forbrukere.

– Spør i butikken, og kan de ikke svare, send e-post til leverandøren. Du har krav på svar. For å få mer helse- og miljøvennlige produkter inn i klesbutikkene, må vi stille krav til produsenter og importører. Sjefingeniør Line Telje Høydal minner oss på forbrukermakten og retten til informasjon.

Farlige kjemikalier

Telje Høydal tester produkter på det norske markedet og finner ut om de inneholder miljøgifter.
  – De fleste produsentene og leverandørene i Norge er seriøse, men det hender vi finner farlige kjemikalier også i klær. Og vi har minst kontroll på hva som selges på gata, sier hun.

Det brukes mye kjemikalier i tekstilindustrien, blant annet for å bleke eller farge, impregnere og gjøre tøyet strykefritt.
  – Mange kjemikalier forsvinner ved vask, men en vask før bruk er ikke alltid nok. Tryggest er du om du kjøper miljømerkede klær. Alle kan vi derfor bli flinkere til å etterspørre miljøvennlige produkter, så de kommer i butikkhyllene, sier hun.

Fornøyde kunder best

Ronny Hammer har miljøansvaret i Bergans, som er en av Norges største leverandører av fritidsklær. Han sier de får
henvendelser fra forbrukere, men mest gjelder dette innhold av nikkel i knapper og glidelåser.

 – Hvis kundene etterspør miljømerkede klær, eller stiller spørsmål om innholdet i produktene, legger det et press på oss og alle som lager klær, sier han. Han mener dette også handler om bevisstgjøring av hele bransjen.

 – Jeg tror at kundene kan være med på å gjøre bedrifter mer bevisste. For selv om vi prøver å ligge forut for lovgivningen, kan vi alltid bli bedre. Det er en jungel av kjemikalier der ute, og listen over farlige stoffer blir stadig lengre. Dette er ikke lettvint arbeid. Men jo flere bredrifter som presses, jo fortere vil utviklingen gå i riktig retning. Fornøyde kunder vil jo alle ha.

Er det farlig?

Hva kan du gjøre?

  • Velg miljømerkede produkter der det er mulig
  • Vask nye klær før du tar dem i bruk
  • Unngå klær med lukt- og bakteriehemmende midler
  • Spør i butikken hva klærne inneholder

Sjefingeniør Telje Høydal mener det er tryggest å kjøpe klær fra kjente, store leverandører.
 – De seriøse virksomhetene jobber hardt for å overholde de strenge kravene som stilles til bruk av kjemikalier i tekstiler. De har gode rutiner og fører kontroll med produsentene sine, sier Telje Høydal.

Kristin Kinck Rannem er redaktør for nettstedet Erdetfarlig.no som Klif drifter i samarbeid med Miljømerking og Mattilsynet.
 – Vi laget Erdetfarlig.no fordi vi sitter på mye informasjon som vanlige forbrukere kan ha nytte av. Så selv om vi primært jobber mot næringslivet, har vi laget dette nettstedet om farlige stoffer i vanlige forbrukerprodukter.

På nettstedet kan du lese om det de kaller verstingstoffene som man finner blant annet i klær, og om hva disse kan gjøre med kroppen vår og naturen.
 – Her kan du også få hjelp til å finne de tryggeste alternativene, sier Kinck Rannem.

Våre små

Spesielt mener Klif at vi skal være forsiktige når vi handler klær til barna våre.
 – Vi vet at stoffene hoper seg opp i kroppen. Derfor er det viktig å utsette eksponeringen for miljøgifter lengst mulig, sier Telje Høydal.

– Det finnes ikke så mange miljømerkede klær på markedet ennå. Men du har rett til å få vite om et produkt inneholder helse- eller miljøfarlige stoffer. Rettighetene er nedtegnet i produktkontrolloven og miljøinformasjonsloven. På Erdetfarlig.no finner du en ferdig skrevet e-post som du kan sende til produsenten dersom butikken ikke kan svare deg, forklarer Kinck Rannem.

Forbrukerrådet mener det blir feil å skyve ansvaret over på forbrukerne.

Bransjens ansvar

– Ja, forbrukeren har en viss makt ved at han kan kjøpe miljøvennlig og være med på å øke etterspørselen etter gode produkter. Men det er ganske tungvindt å skulle henvende seg til butikk og produsent hver gang man skal handle. Det
er bransjen som har ansvaret for at produktene vi kjøper i butikken, er trygge. Å si at forbrukeren har stor makt, er å skyve ansvaret over på kunden. Ansvaret for trygge produkter ligger hos bransje og myndigheter.

Det er Klif enig i, men ønsker også at forbrukerne er seg sitt ansvar bevisst.

– Vi jobber hele tiden med å vurdere hvordan kjemiske stoffer påvirker helsa vår og miljøet, og å regulere eller forby de farligste. Men det er en lang prosess å få igjennom reguleringer. Bransjen har selv ansvaret for de kjemikaliene de bruker i fremstillingsprosessene sine. Vi mener at bransjen vil få en ekstra dytt og gjøre mer for å bli miljøvennlige, dersom forbrukerne krever det, sier Telje Høydal.

Les mer:

Sist oppdatert 01.03.2011