Gå direkte til innhold Gå direkte til hovedmeny

Bruk makten din når du handler

Line Telje Høydal i Klima- og forurensnings-direktoratet, på jakt etter farlige stoffer i sportstøy. Foto: Klima- og forurensningsdirektoratet

Line Telje Høydal i Klima- og forurensnings-direktoratet, på jakt etter farlige stoffer i sportstøy. Foto: Klima- og forurensningsdirektoratet

 
Det er viktig at du stiller miljøkrav også til klærne du kjøper. Det mener Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif), som ønsker mer bevisste forbrukere.

– Spør i butikken, og kan de ikke svare, send e-post til leverandøren. Du har krav på svar. For å få mer helse- og miljøvennlige produkter inn i klesbutikkene, må vi stille krav til produsenter og importører. Sjefingeniør Line Telje Høydal minner oss på forbrukermakten og retten til informasjon.

Farlige kjemikalier

Telje Høydal tester produkter på det norske markedet og finner ut om de inneholder miljøgifter.
  – De fleste produsentene og leverandørene i Norge er seriøse, men det hender vi finner farlige kjemikalier også i klær. Og vi har minst kontroll på hva som selges på gata, sier hun.

Det brukes mye kjemikalier i tekstilindustrien, blant annet for å bleke eller farge, impregnere og gjøre tøyet strykefritt.
  – Mange kjemikalier forsvinner ved vask, men en vask før bruk er ikke alltid nok. Tryggest er du om du kjøper miljømerkede klær. Alle kan vi derfor bli flinkere til å etterspørre miljøvennlige produkter, så de kommer i butikkhyllene, sier hun.

Fornøyde kunder best

Ronny Hammer har miljøansvaret i Bergans, som er en av Norges største leverandører av fritidsklær. Han sier de får
henvendelser fra forbrukere, men mest gjelder dette innhold av nikkel i knapper og glidelåser.

 – Hvis kundene etterspør miljømerkede klær, eller stiller spørsmål om innholdet i produktene, legger det et press på oss og alle som lager klær, sier han. Han mener dette også handler om bevisstgjøring av hele bransjen.

 – Jeg tror at kundene kan være med på å gjøre bedrifter mer bevisste. For selv om vi prøver å ligge forut for lovgivningen, kan vi alltid bli bedre. Det er en jungel av kjemikalier der ute, og listen over farlige stoffer blir stadig lengre. Dette er ikke lettvint arbeid. Men jo flere bredrifter som presses, jo fortere vil utviklingen gå i riktig retning. Fornøyde kunder vil jo alle ha.

Er det farlig?

Hva kan du gjøre?

 • Velg miljømerkede produkter der det er mulig
 • Vask nye klær før du tar dem i bruk
 • Unngå klær med lukt- og bakteriehemmende midler
 • Spør i butikken hva klærne inneholder

Sjefingeniør Telje Høydal mener det er tryggest å kjøpe klær fra kjente, store leverandører.
 – De seriøse virksomhetene jobber hardt for å overholde de strenge kravene som stilles til bruk av kjemikalier i tekstiler. De har gode rutiner og fører kontroll med produsentene sine, sier Telje Høydal.

Kristin Kinck Rannem er redaktør for nettstedet Erdetfarlig.no som Klif drifter i samarbeid med Miljømerking og Mattilsynet.
 – Vi laget Erdetfarlig.no fordi vi sitter på mye informasjon som vanlige forbrukere kan ha nytte av. Så selv om vi primært jobber mot næringslivet, har vi laget dette nettstedet om farlige stoffer i vanlige forbrukerprodukter.

På nettstedet kan du lese om det de kaller verstingstoffene som man finner blant annet i klær, og om hva disse kan gjøre med kroppen vår og naturen.
 – Her kan du også få hjelp til å finne de tryggeste alternativene, sier Kinck Rannem.

Våre små

Spesielt mener Klif at vi skal være forsiktige når vi handler klær til barna våre.
 – Vi vet at stoffene hoper seg opp i kroppen. Derfor er det viktig å utsette eksponeringen for miljøgifter lengst mulig, sier Telje Høydal.

– Det finnes ikke så mange miljømerkede klær på markedet ennå. Men du har rett til å få vite om et produkt inneholder helse- eller miljøfarlige stoffer. Rettighetene er nedtegnet i produktkontrolloven og miljøinformasjonsloven. På Erdetfarlig.no finner du en ferdig skrevet e-post som du kan sende til produsenten dersom butikken ikke kan svare deg, forklarer Kinck Rannem.

Forbrukerrådet mener det blir feil å skyve ansvaret over på forbrukerne.

Bransjens ansvar

– Ja, forbrukeren har en viss makt ved at han kan kjøpe miljøvennlig og være med på å øke etterspørselen etter gode produkter. Men det er ganske tungvindt å skulle henvende seg til butikk og produsent hver gang man skal handle. Det
er bransjen som har ansvaret for at produktene vi kjøper i butikken, er trygge. Å si at forbrukeren har stor makt, er å skyve ansvaret over på kunden. Ansvaret for trygge produkter ligger hos bransje og myndigheter.

Det er Klif enig i, men ønsker også at forbrukerne er seg sitt ansvar bevisst.

– Vi jobber hele tiden med å vurdere hvordan kjemiske stoffer påvirker helsa vår og miljøet, og å regulere eller forby de farligste. Men det er en lang prosess å få igjennom reguleringer. Bransjen har selv ansvaret for de kjemikaliene de bruker i fremstillingsprosessene sine. Vi mener at bransjen vil få en ekstra dytt og gjøre mer for å bli miljøvennlige, dersom forbrukerne krever det, sier Telje Høydal.

Les mer:

Sist oppdatert 01.03.2011
Kommenter gjerne denne artikkelen
 
(e-post vil ikke vises i kommentaren)    
 

Kontrollspørsmål

Hvor mange bein har en hest?

For å unngå maskinstyrt misbruk, ber vi deg oppgi et tall (ikke bokstaver) som svar på spørsmålet.    

Kommentarer

 • 13.02.2014 (Erdetfarlig)

  Vi er ikke kjent med hva Hennes & Mauritz' økologiske kleskolleksjon innebærer av krav og tester. Og "definisjonen" på et økologisk klesplagg varierer nok også en god del mellom de forskjellige merkeordningene og leverandørene. Vår erfaring er at det i all hovedsak dreier seg om selve dyrkingen av bomull og eventuelt andre organiske materialer.

  Hvis man med "økologisk" viser til at råmaterialet er økologisk, så er jo ikke nødvendigvis alt ved produktet miljøvennlig. Det kan for eksempel være brukt helse- og miljøskadelige stoffer i farger og i produksjonsprosessen for øvrig. De aller fleste store og/eller seriøse produsentene etterlever kravene i lovverket og unngår å bruke forbudte og/eller andre farlige kjemikalier i produktene de lager.

  De miljømerkene som tar bredest hensyn helse og miljøpåvirkning helt fra produksjon av råmateriale til ferdig produkt, og som vi som myndighet kan gå god for når det gjelder tekstiler på det norske markedet, er den nordiske Svanen, den europeiske Blomsten og GOTS (Global Organic Textile Standard). Et annet kjent merke på det norske markedet, Øko-Tex, tar høyde for at tekstilet ikke inneholder en del av de verste miljøgiftene, men det stiller ikke krav til miljøbelastningen ved produksjonen eller om råvarene er økologiske (i motsetning til hva navnet tyder på).

  Mer om ulike merker: http://www.gronnhverdag.no/nor/Merkeguiden/
  Mer om farlige stoffer i og miljømerking av klær: http://www.erdetfarlig.no/produkter/klar---tekstiler---sko/klar/

  Vi anbefaler som sagt først og fremst klær med Svanen, Blomsten eller GOTS, men dessverre finnes det ikke så mange av dem på markedet ennå. Men vi får forhåpentligvis flere dersom vi etterspør når vi er i butikken :-) Dersom det ikke finnes tekstiler med disse merkene, vil vi anta at det i de fleste tilfeller er bedre å velge økologiske klær enn ikke. Da unngår vi høyst sannsynlig farlige plantevernmidler og vi støtter de som satser på en bærekraftig produksjon av råvarer.

  Lykke til!

 • 12.02.2014 (Hanne)

  Hennes & Mauritz har en økologisk kleskolleksjon for barn. Hva vil det egentlig si at et klesplagg er økologisk? Er det uten mange av de miljøstoffene som ellers finnes i tekstiler og farger eller er det mer rettet mot dyrking av bomull/materialer? Vil dere anbefale økologiske klær, i så fall hvorfor? Hilsen Hanne

 • 20.11.2012 (Erdetfarlig)

  Fint at du er opptatt av inneholdet i produkter! Ved henvendelse til en produsent/importør, må man være konkret i forhold til hvilket produkt og hvilke(t) stoff(er) man ønsker opplysninger om. Hvis produsenten, importøren eller forhandleren ikke svarer deg eller du mener at svaret ikke er godt nok når det gjelder opplysning om helse- og miljøskadelige stoffer i et produkt, kan du sende en klage til Klagenemnda for miljøinformasjon: www.miljoklagenemnda.no.

 • 19.11.2012 (Bengt Sviu)

  Hyggelig artikkel, men importøren og produsenten kjøper farlige kjemikalier fra underleverandører som ikke vil bidra denne informasjonen og feilmerker impregneringen ol. Importøren vil naturligvis ikke vite noe ubehagelig om sine produkter. Ved å måle farlige stoffer i regnfrakker, får man fasit, og kan sammenligne dette med importørens svar. Da ser man at importøren gir galt svar. Sent, men galt. Da jeg skrev norges best renommerte produsent av regntøy og ba om informasjon om impregnering i barnetøyet de ville fremheve som tryggest,svarer de at jeg må oppgi modellnavnet selv. Har dere fler gode ideer?